Atenționare privind posibila apariție a pestei porcine africane pe teritoriul României

Ca urmare a ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență din data de 04.09.2016, s-a informat de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor posibilitatea apariției pestei porcine africane pe teritoriul României. Această boală este foarte greu de eradicat și implică eforturi financiare și de personal foarte mari.

În momentul de față România se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată, față de boala pesta porcină africană, deoarece focare ale acestei boli au fost confirmate și notificate în statul vecin Ucraina și în zone aflate la o distanță de până la 20 km de teritoriul României.

Drept urmare, atenționăm populația și agenții economici cu profil zootehnic și care cresc porci, ca aceștia să colaboreze cu medicii veterinari concesionari pentru prevenire sau confirmarea suspiciunilor de îmbolnăvire. În aceiași măsura populația trebuie să ia legătura cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Galați pentru prelevarea de probe pentru analize de laborator.

     Vă rugăm ca în caz de suspiciuni sau cazuri confirmate să alertați de urgență instituțiile de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *